Älä jätä työntekijää yksin – ehkäistään rahapeliongelmia yhdessä

Työelämä pelissä? -kampanja herättelee työnantajia huomaamaan työntekijän rahapeliongelman. On kaikkien etu, että työnantaja osaa ehkäistä ja tunnistaa liiallisen rahapelaamisen sekä ohjata työntekijän avun piiriin. Kampanjasta saa käytännön vinkkejä, joten seuraa meitä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #työelämäpelissä.

Työkaveri on poissaoleva, selvästi häntä painaa jokin asia. Työstressi on vaivannut koko työyhteisöä, mutta se ei selitä työkaverin käytöksen muuttumista. Voisiko hänellä olla rahapeliongelma?

”Tämä on tyypillinen tilanne. Työpaikalla aistitaan, että jokin on vialla, mutta tilanteelle ei löydy selkeää syytä. Työntekijä ei itse puhu rahapelaamisestaan, koska kokee asian niin häpeälliseksi”, kuvaa EHYTin asiantuntija Eija Pietilä.

Ongelmat voivat pysyä kauankin piilossa, sillä rahapelaamiseen haetaan yleensä apua vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on kärjistynyt: velkaa on kertynyt ja ehkä parisuhdekin päättynyt.

”Tässä vaiheessa viimeistään toivoisi, että joku ottaisi pelaamisen puheeksi. Se voi olla vaikka esimies, työterveyshoitaja tai työkaveri. Tällöin tilanne lähtisi purkautumaan”, Pietilä sanoo.

Työstressi voi purkautua pelaamiseen

Suomalaisista rahapelejä pelaavista 400 000 pelaa riskitasolla ja 112 000:lla on rahapeliongelma. Ongelmallisen rahapelaamisen taustalla voi olla esimerkiksi työelämän aiheuttama stressi, henkilökohtaisen elämän ongelmat tai yksinäisyys. Tilanne voi purkautua rahapelaamiseen, Pietilä sanoo.

Usein rahapelejä pelataan vapaa-ajalla, mutta niitä pelataan myös työpäivän aikana esimerkiksi muun tekemisen puutteessa ja tauoilla. Etätyöt voivat myös lisätä rahapelaamista.

”Tästä olisi hyvä saada tutkimustietoa”, Pietilä sanoo.

Pelaaminen saa aikaan aivoissa dopamiiniryöpyn, joka ylläpitää pelihimoa. Äärimmäisissä tilanteissa ongelmallisesti rahapelaavat turvautuvat rahoittamaan pelaamistaan työnantajan pussista.

”Monilta työpaikoilta puuttuu valmius tunnistaa rahapelihaittoja ja ottaa rahapelaaminen puheeksi työntekijän kanssa. Rahapelihaittoja ei useissa työpaikoissa vielä ehkäistä, eikä rahapelaaminen ole osana päihdeohjelmaa tai hyvinvointistrategiaa. Tämä on kuitenkin muutettavissa ja työnantajan on mahdollista saada tähän apua”, Pietilä sanoo.

Tutustu Työelämä pelissä? -kampanjan materiaaleihin ja ota rahapelaaminen puheeksi: Työelämä pelissä -tukiaineiston voi ladata maksutta Julkarissa. Aineiston ovat laatineet yhteistyössä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tieto- ja tukipiste Tiltti, Työterveyslaitos sekä Työturvallisuuskeskus.

Kampanjaa voi seurata EHYT ry:n sosiaalisen median tileillä Twitterissä (@EHYTry), LinkedInissä, Facebookissa (@ehytry) ja Instagramissa (ehytry) tai aihetunnisteella #työelämäpelissä. Kampanja-aika on 1.–12.2.2021.